Historia
Täältä löydät Mallatin ratsutilan pitkän historian 1960-luvulta 2010-luvulle. Voit myös silmäillä historian pienemmissä pätkissä sekä lukea tietoja Kati ja Maiju Mallatista vasemmalta löytyvää navigaatiota klikkaillen.
1960-luku
Vuonna 1960 Krapin tilan nuorin tytär, 11-vuotias Liisa, koulutti itselleen ratsun vuoden vanhasta ayshir-sonnista. Herttuaksi ristitty sonni olikin hyvin oppivainen ja säyseä, toisin kuin talon vanhat työhevoset, jotka lähtivät tallinpihasta vain peruuttamalla.
Liisan isä, kotieläinjalostusyhdistyksen toiminnanjohtaja Kauko Holma piti tyttärensä kiinnostuksesta eläimiin ja päätti hankkia hänelle hevosen ennen kuin sonni aiheuttaisi hankaluuksia. Ratsuja ei Suomessa vuonna –62 juuri ollut tarjolla, joten hevonen hankittiin silloisesta Neuvostoliitosta vaihtokaupalla.
Suomesta vietiin Neuvostoliittoon kaksi vuoden- ikäistä siitossonnia ja tilalle saatiin kolme terskin arabiratsua sekä kaksi ravuria. Ratsuista yksi meni Savijärven kartanoon, yksi Hanhilahden perheelle Saloon ja 4-vuotias tamma Pokornaja tuli Krapin tilalle. Pokornaja eli Korre oli Liisalla aina vuoteen 1980 saakka.
1980-luku
Vuonna 1983 Mallatin perhe vietti sapattivuotta Virtain Hauhuulla. Tällöin Liisa päätti viedä tyttärensä 10-vuotiaan Katin ja 6-vuotiaan Maijun, kokeilemaan ratsastusta. Tytöt innostuivat ratsastuksesta. Niimpä reilun vuoden kuluttua hankittiin oma poni Mandang. Maukka oli kiukkuinen ja reipas esteponi, joka opetti heti aluksi hevosenkäsittelyn perusasian: hevonen on elävä, ajatteleva olento, ei hallittava pehmolelu.
Yhdestä ponista tuli tietysti sisarusten kesken riitaa, joten perheen muuttaessa vuotta myöhemmin Multialle hankittiin Maijulle oma shetlanninponi Rosalina. Rolle opetti Maijun pysymään hevosen kuin hevosen selässä sekä pikkuveli Anttia ratsastamaan, joka kuitenkin innostui enemmän kalastuksesta, metsästyksestä ja jääkiekosta. Maijun siirtyessä isompiin poneihin, Rolle opetti myös monille virtolaisratsastajille ratsastuksen saloja. Vaikean kaviokuumeen seurauksena 26-vuotias Rolle laukkasi vihreimmille laitumille toukokuussa 2000.
Maukan kanssa kierrettiin kilpailuja ja valmennuksia menestyksekkäästi. Saavutuksena oli aluemestaruusmitaleja koulu-, este- ja kenttäratsastuksesta sekä kolme kertaa finaalipaikka valtakunnallisessa Villivarsacup-kilpailussa. Ensin Katin, ja myöhemmin Maijun siirtyessä ratsastamaan muita hevosia ja poneja, Maukalla kilpailivat vielä menestyksekkäästi Mallatin Ratsutilan oppilaat. Elina Aittolahti ja Taru Peuranen ylsivät Maukalla myös Villivarsacup-kilpailun finaaliin asti. Maukka herra laukkasi vihreimmille niityille 6.10-04 30v. ikäisenä. Se sai arvoisensa hautapaikan ja hautakiven Pihlajajärven tilan mailta.
Vuonna 1989 Mallatin perhe alkoi etsiä maatilaa, jossa voisi panostaa hevosiin enemmän. Viiden vuoden työrupeama matkailuyrityksen parissa haluttiin vaihtaa maanviljelyyn ja hevosiin. Virroilta löytyikin otollinen paikka, joka ostettiin muutamien mutkien kautta 2.1.1990.
1990-luku
Aluksi rakennettiin vanhaan navettaan tilat 7 hevoselle ja hankittiin Maijulle uusi kilpaponi, sekä Katille hevonen. Tarkoitus oli vain harrastaa hevosia, kilpailla ja viljellä tilaa, mutta toisin kuitenkin kävi. Ihmiset alkoivat pian kysellä ratsastustunteja, joita Kati alkoi pitää viettäessä välivuotta peruskoulun jälkeen. Samalla hevosia tuli lisää ja talli kävi ahtaaksi, joten latoon rakennettiin pikkuhiljaa 5 karsinaa lisää.
Vuonna 1991 Maijulle hankittiin jälleen isompi poni Apache II. Ratsukon yhteistyö lähti hyvin käyntiin ja jo samana kesänä he voittivat ponien kenttäratsastuksen Pohjoismaiden mestaruuden.
Seuraavana vuonna Kati ja Candy voittivat junioreiden kenttäratsastuksen Suomenmestaruuden ja edustivat Suomea PM-kilpailuissa Norjassa. Maiju puolestaan ratsasti ponijoukkueessa PM-pronssia, osallistui ponien Euroopan-mestaruuskilpailuihin Tukholmassa ja saavutti hopeamitalin kenttä SM-kilpailussa.
Tämän kauden jälkeen päätettiin, että oma maneesi on saatava, jotta valmentaja Anu Lahtinen voi käydä kotona valmentamassa, eikä hevosia tarvitse lähteä kuljettamaan kahta kertaa viikossa Ruoveden maneesiin. Maneesi huudettiin huutokaupasta ja pystytettiin pikavauhtia. Syksyllä 1993 uusi kenttä, maneesi ja talli olivat valmiina. Rakennustöiden lomassa ehdittiin pitämään kesäleirit kilapilla ja valmentautua. Maiju ratsasti SM kultaa kenttäkilpailussa ja SM hopeaa kouluratsastuksessa. Lisäksi hän saavutti joukkuekultaa ponien PM-kenttäkilpailussa ja osallistui ponien Euroopanmestaruuskisoihin Belgiassa.
Keväällä 1994 Kati suoritti Ypäjällä ratsastuksenohjaajan tutkinnon, jolloin Mallatin Ratsutila sai Suomen Ratsastajainliiton hyväksynnän ratsastuskoululleen. Tällöin tilan toiminta muuttui lopullisesti ratsastuskouluksi ja Kati ajautui vahingossa ratsastuksenopettajaksi, vaikka oli pienenä pelännyt kaikkia eläimiä.
Vuoden 1994 suuriin saavutuksiin kuuluu Maijun ja Aapin ponien kenttäratsastuksen SM kulta, ponien kouluratsastuksen SM pronssi, joukkue PM hopea ja osallistuminen ponien EM-kilpailuihin. Saman vuonna Katin mies Arttu yllytettiin kengityskurssille, jotta irronneiden kenkien kiinnittämiseen ei tarvittaisi seppää sadan kilometrin päästä. Kengitystoiminnalle oli kysyntää ja Arttu kengittääkin nykyään tallin hevosten lisäksi hevosia ympäri maakuntaa.
Joulukuussa 1994 Maiju jätti lukion kesken ja lähti Saksaan Kaarina ja Jörgen Böckmanin luokse. Puolen vuoden pestin aikana hän sai korvaamatonta valmennusapua ensimmäisen hevosensa Baikitin kanssa sekä pääsi ratsastamaan erittäin hyviä hevosia ja kehittämään omaa ratsastustaitoaan. Kotiuduttuaan Saksasta, Maiju voitti junioreiden suomenmestaruuden esteratsastuksessa ja lunasti itselleen paikan Helsinki International Horse Show’hun junioreiden luokkaan hyppäämään. Hän myös ratsasti pronssia junioreiden kenttäratsastuksen SM-kisoissa.
Vuonna 1996 alkoi tuntua siltä, että toiminta paisuu liikaa ja voimat eivät riitä hevosten ratsutukseen, ratsastuskoulun pyörittämiseen, valmentautumiseen ja kilpailemiseen. Niinpä ratsastuskoulutoiminta vuokrattiin vuodeksi Kati Rahikkalalle. Tämän vuoden aikana keskityttiin valmentautumiseen, hevosten ratsutukseen ja Kati opiskeli itsensä ratsastuksenopettajaksi Ypäjällä ja työskenteli opettajana Ruoveden Ratsutallilla. Maiju kilpaili kenttää ja rataesteitä Baikitilla ja Pirkko Tienarin Godar hevosella kansallisia koulukilpailuja. Syksyllä 1997 ratsastuskoulun toiminta siirtyi jälleen Mallatin perheelle.
Keväällä 1998 ruvettiin rakentamaan maastoesteitä tilan pelloille ja järjestettiin ensimmäistä kertaa kenttäratsastusleiri ja maastoesteratsastuskursseja. Syksyllä 1998 Apache II ostettiin takaisin Mallateille.
Vuonna 1999 Maiju ja Baikit voittivat nuorten kenttäratsastuksen SM-luokan, mutta eivät kultamitalia, sillä ratsukolla ei ollut riittävää näyttöä SM-kilpailuihin, mutta luokkaan kylläkin. Palkintorahat siis tulivat, muttei mitalia. SH-tamma Pynykkä sai Suomen Ratsut Ry:n parhaan tamman palkinnon oltuaan Maijun ratsastamana parhaiten menestynyt suomenhevostamma. Maiju taas oli valiomerkkipisteiden paras nuori kenttäratsastaja.
Vuosien 1990-2000 aikana kansallisella tasolla on kilpailtu 22 hevosella, joilla on saavutettu 8 suomenmestaruusmitalia, 5 pohjoismaidenmestaruusmitalia ja 13 aluemestaruusmitalia.
2000-luku
Vuonna 2000 vanhan AIV tornin paikalle rakennettiin uusipesupaikka ja yläkertaan muumitaloksi kutsuttu leiriläisten majoitus tila joka mahdollistaa 12 leiriläisen majoittamisen samalla kertaa. Kesällä 2001 pihaan saapui parakki josta rakennettiin 5 hevosen pikkutalliksi kutsuttu talli. Samana kesänä ostettiin 9 ha kokoinen Pihlajajärventila n. 5 km päästä pienen pihlajajärven rannalta. Tilan pellot ovat heinän viljelyksessä joten siekkisen pellot voidaan käyttää laiduntamiseen.
Vuonna 2002 ensimmäinen oma kasvattimme Caramell aloitti kansallisen kilpailu-uransa menestyksekkäästi voittaen 5v. Racing finaalin ja sijoittuen ratsujalostusliiton derbyssä 3.
2003 maaliskuussa Maiju valmistui Pirkanmaan ammattikorkeakoulusta laboratorioanalyytikoksi ja tuli kokopäiväiseksi ratsuttajaksi tallillemme. Kevään aikana talliimme syntyi kolme varsaa. Varsat Bix ja Bisqit olivat syntyessään terveitä mutta 3kk ikäisenä Bix jouduttiin lopettamaan vakavan kasvuhäiriön vuoksi. Kolmas varsamme Giant Line taisteli hengestään ensimmäisen kahden viikon ajan uuvuttaen myös meidät jatkuvalla 24h hoidolla. Taistelu kannatti ja Kaijasta kasvaa hieno ravurin alku.
Epäonni jatkui myös syksyllä kun Baikit sairastui mystiseen silmä sairauteen jota hoidettiin kolme kuukautta. Myös Caramell sai saman sairauden onneksi lievempänä mutta ei päässyt osallistumaan HIHS:n nuorten hevosten luokkaan johon sillä olisi ollut paikka. Hienoja hetkiäkin mahtui vuoteen kun Ponuveikko voitti suomenhevosten kenttämestaruus kultaa ja oli suomenhevosten pistekilpailussa 3. Lisäksi se voitti kouluratsastus aluemestaruus kultaa sekä sijoittui estealuemestaruuksissa hopealle.
Vuosi 2004 on ollut erittäin vaiheikas ja kilpailullisesti menestyksekäs. Katin selkä vaiva osoittautuikin luultua vakavammaksi ja Kati leikattiin tammikuun lopussa. Toipuminen onnistui hyvin ja takaisin ratsaille ja tallihommiin Kati palasi jo maaliskuun puolessa välissä. Seppo sairastui vakavasti toukokuussa ja odottelee sairaseläke päätöstä. Sepon kunto on onneksi parantunut päivä päivältä ja pieniä arkiaskareita pystyy jo tekemään. Talli osoittautui jälleen kerran pieneksi. Avuliaitten ystävien avustuksella latoon rakennettiin yksi karsina ja pihalle ponimökki. Muut rakennusprojektit kuten uusi leiri talo ovat olleet jäissä sepon sairauden vuoksi. Kati ja Maiju opettelivat myös erilaisia rakennushommia loppukesästä remontoidessaan tallia Sepon opastuksella.
Maiju on pitänyt jälleen huolen kilpailumenestyksestä saavuttaen Ponuveikkolla estemestaruus pronssia ja sijoittuivat koulumestaruuksissa hienosti 5. Caramellillä tuli TRS:n joukkueessa joukkue este SM hopeaa ja Caravellillä joukkue kenttä SM kultaa. Kansallisia startteja kertyi 113kpl joissa sijoituksia 64kpl. Kauden 2004 esteratsastuksen rankingissa Maiju löytyy sijalta 19 kun listalta löytyy 160 ratsastajaa.
Vuoteen mahtuu myös monta surullista tapahtumaa kun kolme meille tärkeää suurta hevostamme jouduttiin lopettamaan. 30v. ensimmäinen Maukka ponimme laukkasi vihreimmille niityille 6.10 ja kanta tammamme Candy 3.11. Maijun vanha kilpakumppani ja monien monien opettaja Apache sairastui vakavasti joulukuun puolessa välissä ja lopetettiin 13.1.
Vuonna 2005 oli jälleen edessä isoja muutoksia, kun pitkäaikainen työntekijämme Saara Nahkala jäi pois ja tilalle palkattiin Sanna Hartvik. Liisa ja Seppo rakensivat talon Pihlajajärven tilalle ja Kati, Arttu ja Jenni muuttivat Siekkiseen. Jenni aloitti koulun. Geisha-tamma varsoi Cruellaksi ristityn tamma varsan. Kasvattimme lupaava esteratsu Bandy menehtyi valitettavasti ruunauksen yhteydessä. Kilpailullisesti kesä oli kiireinen mutta menestyksekäs. Maiju voitti lainaratsulla Willin Oskari suomenhevosten kenttämestaruuskultaa ja valtava lauma nuoria hevosia teki hyviä suorituksia.
2006 syntyivät tamma Charita (e. Klimroos) ja ori Mr. Bond (e. Pinewood Her Highness). Molempien varsojen isä on oma oriimme Baikit. Myös Caramell varsoi orista Centimor, mutta varsa menehtyi viikon ikäisenä tehohoidosta huolimatta. Myös Ponuveikolle syntyivät ensimmäiset jälkeläiset. Maiju ratsasti Osaran-Opetuksella estemestaruushopeaa. Arttu opiskeli itselleen kengittäjän ammattitutkinnon. Jennin ensimmäinen ”oikea” poni Robinson saapui meille.
Tammikuussa 2007 tehtiin tilallamme sukupolvenvaihdos. Seposta tuli eläkeläinen ja tilan omistus ja siirtyy Katille ja Maijulle, sekä 10%:n osuus jäi Liisalle. Antti omistaa ja viljelee Pihlajajärven tilaa. Maaliskuussa meitä kohtasi valtava suru kun Sepon äiti Sirkka-mummimme kuoli yllättäen. Maiju kilpaili jälleen erittäin ahkerasti ja voitti mm. Ponuveikolla sh-estemestaruuden ja Nauriskydön Zilillä sh-kenttämestaruuden, sai sh-koulumestaruuspronssia Pilven Velholla sekä voitti Kennzo de Contella 5-vuotiaiden Racing-sarjan. Kauden aikana Maiju starttasi 251 kertaa joista voitti 38 kertaa ja sai muita palkintosijoja 78 kertaa. Jutta Neste aloitti työt Sannan muuttaessa Lehtimäelle. Syksyllä teimme mittavat remontit, kun ulkokenttä uusittiin täysin ja maneesia laajennettiin sekä pohja ja ulkopressu uusittiin. Samassa tohinassa Kati katkaisi kylkiluun ja joutui muutaman viikon sairaslomalle. Kati ja Arttu viettivät 10-vuotishääpäivää tehden ”häämatkan” Barcelonaan.
Vuodenvaihteessa 2007-08 Maiju vietti kolme kuukautta Hollannin Guttecovenissa Noora ja Mikko Forsténin luona valmentautumassa. Reissu oli erittäin antoisa, ja niinpä kaudesta -08 tuli Maijun tähänastisen kilpailu-uran menestynein. Hän voitti Ponuveikolla toisen perättäisen sh-estemestaruuden, Kennzolla Breeder’s Pricen sekä 6-vuotiaiden Racing-sarjan. Caravelle sijoittui viidenneksi GP-sarjassa, ja Kennzo sekä Maijun kilpailuttama MB´s Ragna valittiin HIHS:ssä nuorten hevosten arvosteluissa parhaaksi 5- ja 6-vuotiaiksi hevosiksi. Vuoden lopussa Maiju löytyi ranking-listalta sijalta 8! Syksyllä Kati aloitti Ypäjällä valjassepän opinnot ja Jutta ryhtyi pitämään arkisin kaikki tunnit. Marraskuussa Maiju muutti pysyvästi Hollantiin töihin ja kilpailemaan. Tallissa on muutama tyhjä karsina ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen.
Keväällä 2009 Kati valmistui valjassepäksi. Mikon loukattua kätensä Maiju sai elämänsä elämänsä tilaisuuden ja pääsi Mikon tilalla kilpailemaan kansainvälistä Global Champions Touria mm. Monacossa, Estrillissa ja Cannesissa. Kilpailu käydään 160cm tasolla, ja mukana ovat maailman parhaat ratsastajat. Lisäksi hän hyppäsi Suomen Nations cup -joukkueessa, ja joukkue saavuttikin ensimmäistä kertaa finaalipaikan. Ja nähtiin Maiju kilpailemassa HIHS:issäkin.
Jenni aloitti kilpailemisen muuallakin kuin kotikisoissa ja pääsi Roopella aluevalmennukseen. Loppuvuodesta vanha Baikit-herra laukkasi vihreimmille niityille.
Maiju työskenteli Stall Forstenilla kevääseen 2010 asti, jolloin hän muutti Sveitsiin Max Haurin tallin ratsuttajaksi. Kaudella 2010 hän kilpaili tallin nuorilla hevosilla Sveitsin kansallisia kilpailuja. Jenni aloitti kilpailemaan kansallisella tasolla ja sijoittuikin Roopella hienosti 5. Hevoshullu pikkuponicupissa. Kesällä Kati teki vaikean ja pitkään mietityn ratkaisun ja päätti lopettaa ratsastuskoulutoiminnan. Elokuussa eräs aikakusi päättyi, kun Mallatin Ratsutila muuttui yksityistalliksi. Kati ja Liisa hoitavat tallin hevoset, ja Kati pitää edelleen tunteja kotona yksäreiden omistajille muutamana päivänä viikossa ja kiertää lisäksi valmentamassa ympäristössä.
Maaliskuussa 2011 Maiju aloittaa työt Optimum Horse tallilla lähellä Zurichiä. Samalla hänelle avautuu jälleen mahdollisuus kilpailla kansainvälisellä tasolla. Kausi onkin erittäin menestyksekäs: sijoituksia kertyy isoista kisoista ja Maiju hyppää myös World Cupia Lyonissa, Stuttgartissa, Leipzikissa ja Zurichissä. Kauden lopussa hän on FEI:n rankingissa toiseksi paras suomalainen!
Jenni kilpailee kansallisia ja voittaa Hämeen poniestealuemestaruuden Gemblulla, saa Roopella tyylimestaruushopeaa ja Veikolla suokkipronssia. Lisäksi hän voittaa Hämeen ponien estealuerankingin. Kesäkuussa Jenni ja Roope edustavat Suomea pikkuponien PM-kisoissa Tanskassa. Kati ja Arttu remontoivat ahkerasti taloa, ja leiritupakin tulee ulkoa valmiiksi ja sisätöitä tehdään pikku hiljaa talven mittaan.
Kaudella 2012 Jenni kilpaili ahkerasti Roopella pikkuponicupissa sijoittuen 3. ja Gemblulla poni GP:ssä sijoittuen 5. Veikko starttasi kansallisia sh luokkia ja oli suokki este SM kisoissa 5. Jennille hankittiin ensimmäinen oma hevonen Kiddy Queen.
2013 jouduimme luopumaan monesta ”vanhuksesta” kun Peppi koira, Esteri possu ja luottoratsu Pitko jouduttiin lopettamaan. Taloon saapui uusi koira ruskea labradorinnoutaja narttu Selena eli Senni. Pitkästä aikaa meille syntyi myös varsa ja vielä ihan ”kotitekoinen” Veikon Viivi isä Ponuveikko emä Tea Ljung. Maneesin pohjaa remontoitiin ja maaliskuussa vietettiin Jennin rippijuhlia. Jenni kilpaili menestyksekkäästi voittaen mm. junnujen hallimestaruuden ja aluemestaruuden Rio Nuevolla, Gemblu sai ponejen hallimestaruuksissa pronssia ja Pocahontas ponejen aluemestaruus pronssia. Niilo ja Gemblu kilpailivat HIHs:ssä sijoittuen. Jenni ja Gemblu osallistuivat ponien PM kilpailuihin Ruotsin Flyinge:ssä. Jennin pitkäaikainen kilpakumppani Robinson myytiin. Maiju ratsasti suomen joukkueessa EM-kilpailuissa Tanskan Herningissä hevosella Urvelen van de helle ja oli kauden lopussa FEI:n listan paras suomalaisratsastaja.
2014 Leiritalo valmistuu sopivasti juuri ennen kesän valmennusleirejä. Maiju osallistui Caen:nin MM- kilpailuihin Armani the Gun hevosellaan ja oli Suomen joukkueen paras ratsastaja. Saavuttaa kauden aikana 6 kansainvälistä GP sijoitusta. Jenni kilpaili viimeistä vuottaan poneilla. Pocahontas sai aluemestaruus hopeaa ja alue joukkuemestaruuksista Hämeen ponijoukkue (Gemblu) sai kultaa ja juniorijoukkue (Evita) hopeaa. Pocahontas myytiin ja talliin tuli uusia hevosia.
Vuosi 2015 on ollut suurten tapahtumien vuosi. Keväällä remontoitiin tallia siten että vanha leirikämppä purettiin ja tilalle tehtiin satula- ja kuivaushuone. Heinäkuussa aloitettiin vanhan ladon osan purku ja marraskuussa hevoset muuttivat uuteen ”kivitalliin”.
Mallatin Ratsutila sai Virrat palkinnon tunnustuksena pitkän linjan yritystoiminnasta, näkyvyydestä ja menestyksestä kotimaan ja ulkomaan kisakentillä.
Maiju ratsastaa ensimmäisen GP voittonsa Vincentellä Ranskan Samorinin kolmen tähden kilpailuissa. EM kisat ikävä kyllä jäivät välistä Vincenten ähkyleikkauksen vuoksi. Joulukuussa Maiju muutti Ranskaan ja aloitti työt uudessa paikassa.
Jenni kilpaili huikean menestyksekkäästi voittaen mm. pegasos hevosmatkat juniorisarjan ja antares juniori GP sarjan, junnujen aluemestaruuskultaa, suomenhevosten aluemestaruuskultaa. Hallimestaruuksista saavutettiin pronssia ja HIHS:ssä junioriluokissa kaksi kolmatta sijaa. Kauden päätteeksi Jenni oli junnujen esterankingin 1. ja Maiju sennujen 2.
Viimeinen poni Gembloux myytiin.